Bir önceki yazımızda sizlere “wellness nedir?” sorusunun cevabını vermiştik. Şimdi biraz daha derinlere inerek wellness boyutlarını konuşacağız.
Zihinsel / Duygusal Boyut
Zihinsel ve duygusal sağlık bireyin kendi duygularını hissedip paylaşmasıyla başlar. Kişinin hayattan zevk alması, meraklı, dirençli, kendine saygılı, memnun, oto kontrollü ve iyimser olma durumudur. Zihinsel ve duygusal boyutta sağlıklı kişiler kendilerini yetenekli, önemli, güvenilir ve sağlıklı hissederler. Aynı zamanda başka bireylerle kaliteli iletişim kurabilir ve empati yapabilirler.
Fiziksel Boyut
Bir kişinin sağlıklı bir fiziksel boyuta ulaşması için dengeli beslenmesi, egzersiz yapması ve düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Sağlıklı bir fiziksel boyuta ulaşmak için beslenme düzeninizi daha sağlıklı hale getirmek, günde 40 dakika hafif tempolu yürüyüş yapmak çok işe yarayacaktır. Unutmayın ki bir anda hayatınızı tamamen değiştirip, düzene sokamazsınız. Kendinize yapabileceğiniz hedefler belirleyip küçük adımlarla bu hedefleri gerçekleştirmeniz kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Düşünsel / Yaratıcı Boyut
Düşünsel ve yaratıcı boyut sağlığı bireyin kişisel gelişimi ve eğitimi ile doğru orantılıdır. Eleştirel düşünme, başarı ve yaratıcılığa karşı geliştirilen tutum, öğrenme deneyimleri ve edinilen bilgileri paylaşma durumu düşünsel ve yaratıcı boyut sağlığını geliştirmede önemli bir rol oynar. Düşünsel ve yaratıcı boyutu sağlıklı olan bireyler yeni fikir ve deneyimlere açıktır.
Sosyal Boyut
Sosyal boyut sağlığı sosyal hayat geçmişi, kültürel değerler, açık fikirlilik ve sağlıklı ilişkilerle bağlantılıdır. Sosyal boyutta sağlıklı bireyler karşısındaki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilir, kendini kolay ifade edebilir ve insanlarla yakın bağlar kurabilir. Gönüllü faaliyetlerle katılarak ve kişisel gelişim kitapları okunarak sosyal boyut sağlığında ilerleme kat edebilirsiniz.
Ruhsal Boyut
Yaşama isteği, yetiştirilme tarzı ve dini inanç ile tamamen bağlantılı olan ruhsal boyut sağlığı kişinin kendini geliştirme ve sorunlarıyla baş etme isteğiyle de bağlantılıdır. Ruhsal boyut sağlığı yerinde olan insanlar hayatın amacını sorgularken aynı zamanda yaşamaktan da memnundurlar.
Mesleki Boyut
Bireyin mesleki boyut sağlığını eğitimi, maddi durumu, istihdam düzeyi ve yaşı doğrudan etkilemektedir. Mesleki sağlık kişinin mesleğini ne boyutta sevdiği, hedefleri ile olan uyumu, mesleğine olan yaklaşımını ve iş hayatı ile yaşamının diğer alanları arasında kurduğu denge ile açıklanabilir ve geliştirilebilir.
Çevresel Boyut
Yaşanılan yer, toplumsal alt yapı ve sosyal çevre kavramları çevresel boyut sağlığını etkiler. Hayat imkanlarının kullanılabilirliği bireylerin çevresel boyut sağlığına ulaşmasını sağlamaktadır. Sosyal ve siyasi kurumlar sağlıklı bireylerin hayatlarında etkilidir ve bunun çevresinde güven duygusu ile beslenen faktörler vardır.